Reparatie of renovatie van een rieten dak

Is uw rieten dak dusdanig verouderd maar nog enigszins van kwaliteit dat het nog niet compleet vernieuwd hoeft te worden, dan zijn er diverse mogelijkheden om de levensduur van uw dak te verlengen. Uw rieten dak kan dan, afhankelijk van de conditionele staat, nog gerepareerd of gerenoveerd worden.

Een rieten dak repareren

Bij een rieten dak wat nog voldoende dikte heeft is een algehele renovatie niet nodig. We verwijderen de algen en mossen (kammen), stoppen het dak op plekken waar het slecht is bij en we kloppen zowel het dak als de randen weer strak.

Kammen

Bij het kammen van het rieten dak wordt de laag algen en mos van het dak gesneden. Na het wegsnijden van deze laag wordt het schone riet glad en strak geklopt met de spaan. Na het vlakkloppen wordt het oppervlak schoongeveegd. Door deze werkzaamheden kan het dak weer drogen en heeft het een langere levensduur. Ook krijgt het riet bijna de oude kleur terug en ziet het dak er als nieuw uit.

Bijstoppen

Soms is het dak op bepaalde plekken ingesleten, bijvoorbeeld door algen of mos, of door slechte waterafvoer. Het riet gaat op die plaatsen sneller rotten en slijten. Deze plekken vullen we aan met nieuw riet. Door het dak bij te stoppen wordt het oppervlak weer egaal en is het dak weer beter bestand tegen de elementen.

Glad kloppen

Met het glad kloppen van het dak wordt het geheel afgewerkt. Alles wordt weer glad en strak geklopt zodat het dak er weer als nieuw uit ziet. Details zoals dakramen en afvoerpijpen worden weer sierlijk in het dak verweven. De onderkant en zijkanten worden strak en recht geklopt. Tot slot verwijderen we de losse sprieten van het dak.

Een rieten dak renoveren

Een dak waar bindmateriaal tevoorschijn komt, betekent nog niet dat het dak helemaal versleten is! Onder de draad kan nog voldoende riet zitten om het dak te restaureren/doordekken. Een doorgedekt dak kan zo nog jaren langer mee.

Doordekken

Bij het doordekken van een het dak wordt er steeds een laagje riet teruggehaald en snijden we de verweerde buitenlaag van het riet weg. Het schone oude riet ligt nu los op het dak en daar schuiven we nieuw riet tussen. Na het bijstoppen egaliseren we de laag met de rietklopper. Omdat het bestaande bindmateriaal niet meer voldoet, wordt bovenop het riet een dikke draad gelegd.

Is uw rieten dak aan reparatie of renovatie toe? Bel naar 0318-522 557 voor meer informatie. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook.